Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Περί τρολ στο διαδίκτυο





Παραδοσιακά, τα τρολ ήταν υπερφυσικά, δαιμόνια όντα της αρχαίας σκανδιναβικής μυθολογίας. Ζούσαν σε σπηλιές σε ακατοίκητα βουνά, ήταν άσχημα, αργόστροφα και επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες . Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.
Το τρολ σε πλήρη δράση αποσυντονίζει την κουβέντα, εξοργίζει τους άλλους χρήστες, και φυσικά προκαλεί τις ανάλογες αντιδράσεις. Και κάπου εδώ κολλάει το «μην ταΐζετε τα τρολ» (αγγλιστί: don’t feed the trolls), που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «μην κάνετε διάλογο μαζί τους». Διότι η εμπειρία λέει ότι όσο αγνοείς αυτόν που σου τρολάρει τη συζήτηση (τον τοίχο σου στο fb, κ.λπ) ακόμα κι αν στην αρχή τον εξαγριώνεις, μετά απογοητευμένος που δεν του δίνεις σημασία, παίρνει τα κουβαδάκια του και πάει να σπάσει τα νεύρα κάποιων άλλων. Επομένως, σε περίπτωση που πέσεις θύμα της μανίας τους, μην ανεβάσεις πίεση, μην απαντήσεις σοβαρά: αγνόησε τους ή αντι-τρόλαρε τους αν τολμάς.

Πηγές : Βικιπαίδεια, doctv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου