Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Pablo Picasso· Το όνειρο

Ο Pablo Picasso (Πάμπλο Πικάσο| 25 Οκτωβρίου 1881 - 8 Απριλίου 1973) ήταν Ισπανός ζωγράφος και κατατάσσεται ανάμεσα στους κυριότερους εκπροσώπους της τέχνης τους 20ου αιώνα. Μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ, εισήγαγαν στην τέχνη τον κυβισμό και αφιερώθηκαν στην καλλιτεχνική αυτή πρακτική συνεισφέροντας σημαντικά στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Το έργο του Le Rêve (Το Όνειρο στα Γαλλικά) είναι ένα λάδι σε καμβά και χρονολογείται από το 1932. Την εποχή εκείνη ο καλλιτέχνης ήταν πενήντα ετών. Το συγκεκριμένο έργο του, απεικονίζει την 24χρονη ερωμένη του Marie-Thérèse Walter. Φημολογείται ότι φιλοτεχνήθηκε ένα απόγευμα της 24ης Ιανουαρίου του 1932. Ανήκει στην περίοδο των διαταραγμένων απεικονίσεων του Picasso. Μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από τα πολύ απλουστευμένα περιγράμματα και τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις που υποδεικνύουν τις απαρχές του Φωβισμού.

Le Rêve, Pablo Picasso 

Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι το έργο είναι εντελώς συνηθισμένο από πλευράς θεματολογίας. Η Marie-Thérèse, με μεγάλα, χονδρά, άκρα όπως συνήθιζε να αποδίδει καλλιτεχνικά ο Picasso, κάθεται αποκοιμισμένη σε μια καρέκλα. Το κεφάλι της είναι γερμένο στη μια πλευρά, το ένα στήθος προτεταμένο και έχει ένα χαμόγελο στα κόκκινα χείλη της. Είναι δύσκολο να μην προσέξει κανείς ότι το πρόσωπό της είναι χωρισμένο στα δύο και ότι το ένα μισό στη κορυφή του έχει το σχήμα ενός ανδρικού πέους.

Το ερωτικό περιεχόμενο που δίνει αυτό το στοιχείο στον πίνακα έχει σημειωθεί κατ' επανάληψη ανάμεσα στους καλλιτεχνικούς κύκλους, με τους κριτικούς τέχνης να τονίζουν ότι ο Picasso έχει ζωγραφίσει εσκεμμένα ένα αντρικό μόριο στο πρόσωπο του μοντέλου του. Πολλοί αναρωτιούνται εάν ο καλλιτέχνης την αποτύπωσε με τέτοιο τρόπο ώστε να δηλώσει πως ονειρεύεται τον φοβερό εραστή της και ότι μόνο εκείνος είναι στο μυαλό της και της φέρνει ευφορία ακόμη και τη στιγμή που εκείνη κοιμάται.
Το στοιχείο του ονείρου στο συγκεκριμένο έργο βρίσκεται αρχικά στον τίτλο του. Στην ουσία όμως, το έργο απεικονίζει μια γυναίκα να κοιμάται. Το ότι θα μπορούσε ίσως και να ονειρεύεται είναι περισσότερο μια εικασία. Τα υπόλοιπα στοιχεία του πίνακα δεν προέρχονται από τον κόσμο των ονείρων. Ο καλλιτέχνης, σύμφωνα με το προσωπικό του καλλιτεχνικό ύφος, απεικονίζει ένα κατά τα άλλα ρεαλιστικό περιβάλλον στο οποίο τοποθετεί την πρωταγωνίστρια του έργου στο κέντρο του ενδιαφέροντος παρουσιάζοντάς την να κοιμάται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου